Woongoo dat een huis, thuis maakt
  • No products in the cart.
f

Woongoo

  /  Kosten   /  Maandelijkse kosten: wat kun je verwachten?

Maandelijkse kosten: wat kun je verwachten?

Jarenlang heb je ervan gedroomd en nu is het eindelijk zover… Je bent er klaar voor om op zoek te gaan naar een plekje wat echt helemaal van jou is. Je eerste koopwoning. Maar voordat je op zoek gaat, vraag je je misschien af: Wat zijn de kosten hiervan? Kan ik dit wel betalen? Wij zetten voor jou op een rijtje met welke kosten je maandelijks rekening moet houden bij een koopwoning.

 

  1. Hypotheeklasten

Als eerst moet je ermee rekening houden als huizenkoper met de hypotheeklasten. Die bestaat uit de aflossing van de hypotheek en de hypotheekrente. Als je voor het eerst een hypotheek afsluit, krijg je de keuze tussen een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheekvormen los je maandelijks een bedrag af en verder betaal je iedere maand hypotheekrente over de openstaande lening. Deze hypotheekrente mag je aftrekken van de inkomstenbelasting.

 

  1. Verzekeringen

Om een huis te kopen, heb je ook een aantal verzekeringen nodig. Een paar van die verzekeringen ben je verplicht om af te sluiten in combinatie met de hypotheek. Ook zitten er een paar verzekeringen bij die niet verplicht zijn, maar die wellicht handig kunnen zijn voor in de toekomst.

 

Dit zijn onder andere de verzekeringen:

 

Ø  Opstalverzekering

De opstalverzekering is verplicht als je een hypotheek afsluit. Hiermee is je woning en alles wat daarmee te maken heeft verzekerd bij brand, storm of inbraak. De verzekeraar bepaalt het totaalbedrag dat nodig is om de woning in dezelfde staat te herbouwen. De premie die je betaalt hangt af van de woonwaarde.

 

Ø  Overlijdensrisicoverzekering

Dit vinden velen één van de minst leuke dingen waar je aan moet denken bij het regelen van de hypotheek.. De overlijdensrisicoverzekering. Bij het regelen van deze verzekering moet je denken aan wat er met de woning zal gebeuren als jij, of je partner, komt te overlijden. De achterblijvers krijgen dan te maken met hoge kosten, die ze niet altijd in hun eentje kunnen dragen. Vaak is de hypotheek de grootste kostenpost. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat er op dat moment geld vrijkomt om de kosten en een deel van de hypotheek op te vangen, zodat jij of je partner in het huis kan blijven wonen. Daarom is het vaak verplicht om deze verzekering af te sluiten met je hypotheek.

 

Ø  Inboedelverzekering

Met deze verzekering verzeker je de spullen in je huis. Dit gaat bijvoorbeeld om de dingen die je kunt verplaatsen of verhuizen, zoals meubels en gordijnen. De inboedelverzekering is niet verplicht.

 

Ø  Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan de spullen van anderen jij veroorzaakt. De bedragen om dit te vergoeden kunnen hoog oplopen. Om deze verzekering af te sluiten kan handig zijn, maar is niet verplicht.

 

Ø  Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een afspraak die ervoor zorgt dat de proceskosten en juridische kosten worden gedekt bij gevallen die in een polisvoorwaarde genoemd zijn. Deze verzekering is niet verplicht, maar het is aan te raden om er goed over na te denken omdat deze kosten hoog kunnen oplopen.

 

  1. Belastingen en heffingen

Naast de hypotheeklasten en alle verzekeringen die je in combinatie met de hypotheek afsluit, moet je verder een aantal belastingen en heffingen betalen. Hieronder staat er met welke lasten je rekening moet houden:

 

Ø  Gas, water en elektriciteit

Iedereen verbruikt gas, water en elektriciteit maar de kosten ervan hangen van heel veel dingen af. Hoe groot je woning is en bij welke leverancier je zit bijvoorbeeld. Meestal betaal je maandelijks voor deze kosten een voorschot en krijg je aan het einde van het jaar een definitieve rekening.

 

Ø  Gemeentelijke en waterschap belastingen

Elk jaar krijg je van de gemeente een rekening voor riool- en afvalstoffenheffing en de waterschapslasten, deze lasten mag je in termijnen betalen. Het verschilt per gemeente hoeveel dit kost.

  1. Erfpacht

Bij het kopen van een koopwoning, kan het zo zijn dat je te maken krijgt met een woning met erfpacht. Je betaalt dan per maand of per jaar een vast bedrag aan ‘huur’ voor het gebruik van de grond waar jouw woning op staat, dit heet de ‘erfpachtcanon.’ Iedere maand of ieder jaar betaal je canon aan de gemeente. Deze kosten mag je van de belasting aftrekken.

 

Post a Comment

You don't have permission to register