Woongoo dat een huis, thuis maakt
 • No products in the cart.
f

Woongoo

  /  Eerste huis   /  Stappenplan: het kopen van jouw eerste huis!

Stappenplan: het kopen van jouw eerste huis!

Je eerste huis kopen… Wij begrijpen heel goed dat je de kriebels in je buik voelt als je er alleen al aan denkt of dat je het moeilijk vindt om er een begin aan te maken. Daarom vertellen wij jou in 10 stappen hoe je een huis kan kopen en hoe deze stappen jou helpen om de huis van jouw dromen tot werkelijkheid kan brengen!

 

 1. Durf te dromen!

Bij het kopen van je eerste huis is het belangrijk om eerst te bepalen wat voor huis je zoekt en een overzicht te maken van al jouw wensen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende specifieke vragen: Ben je een stadsmens of ga je voor het platteland? Zoek je een vrijstaand huis of ga je voor een gezellige rijtjeshuis? Wil je een bestaand huis of liever een nieuwbouwwoning? Deze vragen kunnen jou op weg helpen om de huis te vinden die perfect bij jou past.

 

Tip! Bezoek verschillende websites die huizen online zetten. Kijk wat voor huizen ertussen staan, welke jou zo aantrekken en wat deze hebben aan te bieden. Zo kun je zien wat jou precies aantrekt en kun je je eigen wenslijstje opstellen!

 

 1. Bepaal de maximale maandlasten

Zorg dat je weet hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen voordat je op zoek gaat naar je eerste huis. Met onze rekentool zie je ook welke maandlast ongeveer bij je maximale hypotheek hoort. Kijk niet alleen naar wat je maximaal kunt lenen. Bedenk ook wat je maximaal per maand wilt betalen. Bij een koophuis krijg je ook te maken met onderhoudskosten, extra verzekeringen en belastingen.

 

Tip! Vraag bij verschillende hypothekers gratis adviesgesprekken aan.

 

 1. Op huizenjacht!

Nadat je hebt bepaald wat jouw wensen voor je eerste huis zijn en hoeveel je ongeveer kunt lenen, is het tijd om op zoek te gaan naar een huis! Dit kun je doen via websites die huizen online zetten of je kunt ervoor kiezen om een makelaar in te schakelen. Zij zullen jou helpen bij het zoeken van een huis die zich aan jouw wensen voldoet!

 

Tips voor bezichtiging

 • Neem je wenslijstje mee!
 • Ga bij daglicht. Neem ook rustig de tijd binnen én buiten om rond te kijken. Je kunt ook foto’s maken.
 • Bezichtig het huis vaker dan 1 keer! Misschien zullen er andere dingen jou opvallen die je niet tijdens de eerste keer waren opgevallen. Neem eventueel familie of vrienden mee, zodat je samen kunt vergelijken .

 

 1. Een bod doen

Heb je de perfecte huis gevonden die binnen je budget past? Dan is het tijd om een bod te doen. Let wel op dat het uitbrengen van een bod juridische gevolgen heeft. Je kunt er ook voor kiezen om een (aankoop)makelaar in te schakelen. Die zal je helpen bij het uitbrengen van een bod en vertelt wat de gevolgen voor jou zijn.

Onderhandelen over de prijs!

 • Bepaal wat voor jou de grens is die je wilt en kunt betalen om het huis te kopen.
 • Weet wat de waarde van het huis is.
 • Stel de bouwkundige staat van het huis vast. Kun je zo intrekken in het huis of moet je nog veel klussen?
 • Geef een realistisch bod.

 

 1. Koopcontract tekenen

Ben je het met de verkoper van het huis eens over de prijs? Laat dan een koopcontract opstellen met hierin eventueel ontbindende voorwaarden. Als het koopcontract getekend is, dan is de koop gesloten. De koper van een bestaande woning heeft na het ontvangen van de getekende overeenkomst nog 3 dagen het recht om de koop te ontbinden. Daarna is de koop gesloten, tenzij de ontbindende voorwaarden intreden.

 

Tip! Je kunt het koopcontract ontbinden als door jou opgenomen voorwaarde intreed. Maar let op! Je moet dit goed kunnen onderbouwen en aantonen.

 

 1. Zoek een adviseur

Nadat de koopakte is getekend, moet de financiering worden gedaan. Een onafhankelijk adviseur helpt je om verschillende aanbieders te vergelijken. Hij kijkt daarbij o.a naar jouw financiële situatie, wensen en risico’s zodat je een hypotheek vindt die het beste bij jou past.

 

Wat kost een advies? De kosten zijn afhankelijk van de werkzaamheden die een adviseur voor je verricht. Bespreek die kosten vooraf. Ook als je het advies niet opvolgt en besluit om naar een andere adviseur te stappen, ben je advieskosten aan beide adviseurs verschuldigd.

 

 1. Adviesgesprek voorbereiden

Voorbereiden op je hypotheekadviesgesprek is erg belangrijk voor het kopen van je eerste huis. Hoe meer gegevens de adviseur namelijk heeft over jou, hoe beter hij gebaseerd op deze informatie jou goed advies kan geven. Blijf zoveel mogelijk vragen stellen totdat je precies begrijpt wat het advies inhoudt.

 

 1. Hypotheek afsluiten

Een hypotheek is een geldlening met je huis als onderpand. Bij het kiezen van een hypotheek zijn vooral de volgende zaken belangrijk:

 • Hypotheekvorm, dit is de manier waarop je de hypotheek terugbetaalt
 • Rentevorm, kies je voor een vaste of een variabele rente
 • Voorwaarden, zoals de geldigheid van je offerte

 

Op welke voorwaarden moet je letten?

Gunstige voorwaarden kunnen je een hypotheek duurder maken. Bijvoorbeeld als je de mogelijkheid wilt hebben om gebruik te maken van rentemiddeling. Kijk dus ook naar de voorwaarden als je een hypotheek afsluit. Let bijvoorbeeld op:

 • Tot welk bedrag kun je zonder vergoeding extra aflossen?
 • Hoe zit het met aflossen bij verkoop van je huis of bij overlijden?
 • Wat gebeurt er als je je hypotheek niet meer kunt betalen?

 

 1. Naar de notaris

De notaris zorgt voor de officiële afhandeling van de koop. De notaris is eigenlijk de laatste schakel in het koopproces. Hij stelt de hypotheekakte en eigendomsakte op. Ook hier zijn kosten aan verbonden. Hoe hoog die zijn, verschilt per notaris. Er zijn geen vaste tarieven. Dus zorg dat je verschillende kantoren in de buurt met elkaar vergelijkt. Dat kan je namelijk een flink bedrag schelen.

 

Als alle documenten zijn getekend, krijg je de sleutel van je nieuws. Tijd om te verbouwen of te verhuizen!

 

Tip! In de maand die volgt op de maand waarin je de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend, start ook de betaling van het maandbedrag. Ook als je nog niet in je eerste huis woont.

 

 1. Verhuizen

Gefeliciteerd! Je hebt nu echt je eerste huis gekocht. Als je niks aan het huis hoeft te verbouwen, kun je meteen beginnen met dozen inpakken.

 

Verhuistips

De voorbereiding naar de verhuisdag zelf toe zal je flink helpen. Deze volgende tips geven een goede startsein:

 

 • Begin op tijd met inpakken.
 • Gebruik stevige dozen.
 • Vermeld op elke doos wat er in zit en voor welke kamer het bestemd is. Dat scheelt je een hoop vragen tijdens de verhuisdag.
Post a Comment

You don't have permission to register