Woongoo dat een huis, thuis maakt
 • No products in the cart.
f

Woongoo

  /  Bezichting   /  Woning bezichtigen: dit zijn de vragen die je moet stellen!

Woning bezichtigen: dit zijn de vragen die je moet stellen!

Eindelijk heb je ‘m gevonden.. Het huis van je dromen! Te vinden in een gezellige buurt, het heeft genoeg slaapkamers, een prachtige keuken voor die gezellige familie of vrienden avonden én het heeft ook nog eens een badkamer die naar aan jouw wensen voldoet… Tijd voor een bezichtiging dus! Dit is het moment dat je erachter zult komen of de woning jouw hart sneller laat kloppen. Zo’n woning bezichtigen is niet alleen het moment dat je mag rondkijken, maar je krijgt de kans om kritische vragen te stellen aan de verkoper. Alles wat je nu te weten komt, kan weer voor later van pas komen tijdens onderhandelingen. Een huis bezichtigen doe je dus niet zonder enige voorbereiding.

 

Het is belangrijk dat je niet alleen rondkijkt door het huis, maar ook goede vragen stelt aan de verkoper of verkopend makelaar tijdens zo’n bezichtiging. ‘Welke vragen moet ik stellen?’ denk je nu misschien. Als volgt geven wij jou 10 vragen als tips die je kunt stellen bij het bezichtigen van een huis:

 

 

 • ‘‘Hoe lang staat het huis al te koop?’’

 

Vragen naar hoe lang het huis al te koop staat is erg belangrijk. Dit geeft namelijk ook inzicht hoe populair de woning is. Staat het huis al langer dan zes maanden te koop? Dan is de kans groot dat de verkopers akkoord gaan met een lagere bod. Dit is namelijk omdat de verkoper al een langere periode heeft zitten wachten op een koper. Hoe langer de woning te koop staat, hoe lager je eventueel kan beginnen met een bod.

 

 

 • ‘‘Hoelang heeft de verkoper in het huis gewoond?’’

 

Deze vraag kan je helpen om erachter te komen of er niks aan de hand is met de woning. Want stel dat het blijkt dat de verkoper of verkopers van het huis na een korte tijd al verhuizen. Zoek daarom uit of eerdere verkopers ook niet na een korte tijd zijn gaan verhuizen. Dat kan namelijk al aangeven dat er problemen zijn waar jij ook niet op zit te wachten.

 

 

 • ‘‘Waarom wordt de woning verkocht?’’

 

Bij de huis bezichtiging is het ook belangrijk om achter te halen wat de reden is waarom de woning verkocht wordt. Verschillende redenen kunnen zijn dat er buurtproblemen plaatsvinden of dat er bepaalde gebreken aan de woning zijn bijvoorbeeld. Daarnaast kun je via deze informatie achterhalen hoe snel hij of zij de woning verkocht willen hebben.

 

 

 • ‘‘Hoe is het om in deze omgeving te wonen?’’

 

Vraag de verkoper of verkopend makelaar hoe het is om eigenlijk te wonen in de buurt waar het huis plaatsvindt. Is het een aanrader of vindt de verkoper dat er wel minpunten zijn? Let op dat zulke vragen misschien onprettig voor hem of haar kunnen aanvoelen, maar het voor jou wel een verademing kan zijn en dat zulk informatie belangrijk is voor jou.

 

 

 • ‘‘Heeft de verkoper al een andere woning gevonden?’’

 

Wanneer de verkoper zijn antwoord op deze vraag op een ja luidt, kun je er vanuit gaan dat de verkoper zo snel mogelijk het huis wilt verkopen. Het hangt er alleen vanaf hoe snel de verkoper in zijn of haar nieuwe woning kan. Vraag hier dus ook naar. Als je weet hoe snel de verkoper in de volgende woning kan, heb jij meteen duidelijkheid wanneer jij kan intrekken.

 

 

 • ‘‘Zijn er vele anderen geïnteresseerd?’’

 

Voordat je een bod doet, is het handig om na te vragen of er concurrentie voor de woning is. Vraag niet alleen hoeveel mensen de woning zijn komen bezichtigen, maar of er al een bod is uitgebracht. De verkopend makelaar mag je niets vertellen over de hoogte van andere boden, maar wel over hoeveel mensen een bod hebben uitgebracht.

 

 

 • ‘‘Hoe zit het met de kosten voor het onderhoud van de woning?’’

 

Waar je op moet letten bij aankoop van een huis is dat het niet teveel onderhoud en kosten met zich meedraagt. Daarom is het handig om ernaar te vragen of de verkoper zelf een aantal dingen onder handen heeft genomen en hoeveel dit heeft gekost. Dit kan jou veel werk en geld schelen en voorkomen dat je boven je budget gaat. De verkoper weet namelijk als geen ander of er dingen zouden zijn die vervangen moeten worden.

 

 

 • ‘‘Wat is de oorzaak van eventuele gebreken?’’

 

Zorg dat je tijdens de huisbezichtiging een goede indruk krijgt van de staat van het pand. Dingen waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld of er geen vochtplekken of scheuren te zien zijn op de muren, of de deuren en ramen wel of niet goed sluiten. Mocht jou iets opvallen aan het huis, stel er dan meteen vragen over aan de verkoper.

 

 

 • ‘‘Hoeveel geld ben je kwijt aan maandlasten voor o.a. gas en licht?’’

 

Het is niet zo gek om te vragen naar wat de maandelijkse kosten zijn voor gas en licht onder andere. Zo krijg je namelijk een goed beeld wat jij uiteindelijk zou moeten betalen aan de woning. Vraag tijdens de bezichtiging meteen wat het energielabel is. Met de maandlasten calculator kun je een goede inschatting krijgen van wat het huis jou maandelijks gaat kosten aan de hypotheeklasten, belastingen, heffingen en energiekosten.

 

 

 • ‘‘Zijn er spullen die ik over kan nemen?’’

 

Tenslotte is het handig om te weten of de verkoper bepaalde dingen zoals meubels bijvoorbeeld in het huis willen achterlaten. Een woning koop je in principe zonder roerende zaken. Maar bij het overnemen van roerende zaken, kun je daar goede afspraken over maken met de verkoper.

 

Als dit je eerste bezichtiging van een huis is, kan dit jou overweg helpen of makkelijker maken voor de volgende bezichtiging die je misschien gaat doen. Je weet namelijk een beetje wat je kunt verwachten.

Waarschijnlijk zal een makelaar ook aan jou vragen stellen over jouw huidige woonsituatie en of je nog andere woningen aan het bezichtigen bent. Denk altijd eerst goed na over de info die je zelf wilt weggeven. Wees niet te enthousiast tijdens de bezichtiging over het huis, ook al ben je dat wel. Het is namelijk niet gunstig voor jouw onderhandelingspositie. Het belangrijkste is, don’t be scared to ask questions!

Post a Comment

You don't have permission to register